Eksperymenty z jajkiem

Dzieciaki uwielbiają eksperymentować, to mali badacze. Poprzez własne doświadczenia i wielozmysłowe doznania uczą się szybko i trwale. Dnia 22.03.2016 r. grupa IV „Pszczółki” przeprowadziła eksperymenty z jajkiem. Przedszkolaki dowiedziały się, że jajko poza tym, że jest kruche i delikatne, jest też bardzo wytrzymałe oraz dlaczego tak się dzieje. 

Pszczółki, mimo usilnych starań nie potrafiły zgnieść jajka w dłoni, nawet kiedy stawały na jajkach, te nie pękały. Poznały nowy sposób na oddzielenie żółtka od białka za pomocą plastikowej buteleczki. Zalaliśmy jajko octem, obserwowaliśmy pęchęrzyki dwutlenku węgla, a na drugi dzień zobaczyliśmy, że ocet całkowicie rozpuścił skorupkę a jajko stało się skaczące. Poznaliśmy sposób odróżnienia jajka ugotowanego od surowego. Bo kto powiedział, że jesteśmy za mali na lekcję fizyki i chemii?