Bo ŚNIADANIE daje MOC

Jeśli ktoś z naszej klasy nie miał wiedzy dotyczącej zasad właściwego odżywiania się i roli śniadania w życiu każdego człowieka, to po tych zajęciach ją posiada. 8 listopada rozmawialiśmy na lekcji o zdrowych produktach i ich właściwościach dla naszego organizmu. Przekonaliśmy się też, że to bardzo ważne co i ile jemy oraz w jakich porach dnia. Wspólnie przygotowaliśmy dla siebie pyszne śniadanie, na które składały się pożywne warzywa bogate w witaminy, produkty zbożowe i z zawartością białka. 

Przy okazji uczyliśmy się samodzielnie przygotować stanowisko pracy, skomponować smaczną kanapkę i ją estetycznie podać oraz uporządkować miejsce po zakończonym zadaniu. Każdy poradził sobie znakomicie, a ilość i wygląd naszych kanapek zachwycił nasza panią. Powstała przy okazji mała klasowa „kanapkowa wystawa”, po której mocno zniecierpliwieni przystąpiliśmy do konsumpcji. Ponadto nasz kolega Filip razem z mamą przygotowali dla wszystkich niecodzienny poczęstunek: jeża z białego sera i paluszków, pomidorowe biedronki i szaszłyki. Smakoszy było wielu, a pomysł z jeżem był hitem tego śniadania. Przekonaliśmy się, że jedzenie nie jest nudne i ma w sobie prawdziwą MOC. Wystarczą tylko chęci i nasza nieograniczona wyobraźnia.