Dzień gruszki
W poniedziałek, 19 listopada od samego rana wyróżnialiśmy się wśród uczniów kolorystyką ubrań. Wszystko dlatego, że przybraliśmy barwy gruszki – żółte i zielone. Obchodziliśmy bowiem jej święto. Gruszki lubimy wszyscy, a teraz już wiemy dlaczego. Jedzone systematycznie wpływają pozytywnie na koncentrację i pobudzają nasz mózg do wydajniejszej pracy. Okazało się, że to bardzo wartościowy i ciekawy owoc. Gruszka zawsze ustępowała miejsca jabłku.
Teraz wreszcie to się zmienia, choć nie idzie jej lekko, bo jabłko „ nie zasypia gruszek w popiele” i prezentuje coraz to nowe odmiany. Mimo to równouprawnienie tego owocu, to nie „gruszki na wierzbie” lecz niedaleka przyszłość. Aby udowodnić, że wszyscy chętnie zjadamy gruszki robiliśmy sałatkę owocową. Bita śmietana i bakalie podkreśliły jeszcze jej aromat. Wykonaliśmy jesienne drzewo obwieszone gruszkami, z których każda otrzymała imię. Nie obyło się też bez rywalizacji. W zespołach wylepialiśmy duże gruchy - co jedna to piękniejsza. Będą ozdobą naszej klasy póki nie przyjdzie zima. My zaś pamiętać będziemy, że w codziennej diecie nie można pomijać owoców, a więc i gruszek.