Akcja „Zdrowe drugie śniadanie”
25 listopada nasi najmłodsi uczniowie klasy IB w ramach promocji zdrowego żywienia i akcji „Zdrowe II śniadanie” samodzielnie przygotowali pyszne śniadanie z przyniesionych ze sobą produktów. Przed przystąpieniem do wykonywania kanapek, pani wychowawczyni przypomniała dzieciom, jakie czynności należy wykonać przed przystąpieniem do działań kulinarnych m.in. odokładnym umyciu rąk i założeniu fartuszków.
Uczniowie przypomnieli sobie również zasady bezpieczeństwa, których powinni przestrzegać podczas posługiwania się nożem, po czym wszyscy przystąpili do przygotowania stanowisk pracy i zabrali się do pracy. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonali doskonale. Kanapki były nie tylko smaczne i zdrowe, ale też pięknie ozdobione. Okazało się, że dzieci bardzo lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki wykonane własnoręcznie, dlatego nawet największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem. Pierwszaki przy robieniu kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków oraz rozwijały kreatywność i wyobraźnię.