Zdrowy sok warzywno – owocowy

Dzieci z klasy  I „a” doskonale wiedzą, że aby być zdrowym należy się między innymi zdrowo odżywiać. Każdy pierwszak rozumie potrzebę spożywania dużej ilości owoców oraz warzyw. W  ramach  akcji  „Zdrowe II   śniadanie” zrobiliśmy  w  klasie  sok  marchwiowo –  jabłkowo – bananowy. Uczniowie przynieśli do szkoły jabłka, banany i obrane ze skórki marchewki. 

Zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku – sokowirówką, jego działaniem i utrwaliły sobie zasady bezpieczeństwa podczas obsługi. Pozostało tylko wrzucenie składników do sokowirówki i sok gotowy. Po degustacji w klasie poczęstowaliśmy nim naszych kolegów z klasy II i III. Sok wszystkim bardzo smakował i był bardzo zdrowy. Bez dodatku cukru i bez konserwantów!