Dzień gruszki

W poniedziałek, 19 listopada od samego rana wyróżnialiśmy się wśród uczniów kolorystyką ubrań. Wszystko dlatego, że przybraliśmy  barwy gruszki – żółte i zielone.  Obchodziliśmy bowiem jej święto. Gruszki lubimy wszyscy, a teraz już wiemy dlaczego. Jedzone systematycznie wpływają pozytywnie na koncentrację i pobudzają nasz mózg do wydajniejszej pracy.  Okazało się, że to bardzo wartościowy i ciekawy owoc. Gruszka zawsze ustępowała miejsca jabłku.

Teraz wreszcie to się zmienia, choć nie idzie jej lekko, bo jabłko „ nie zasypia gruszek w popiele”  i prezentuje coraz to nowe odmiany.  Mimo to równouprawnienie tego owocu, to nie „gruszki na wierzbie” lecz niedaleka przyszłość. Aby udowodnić, że wszyscy chętnie zjadamy gruszki robiliśmy sałatkę owocową. Bita śmietana i bakalie podkreśliły jeszcze jej aromat. Wykonaliśmy  jesienne drzewo obwieszone gruszkami, z których każda otrzymała imię.  Nie obyło się też bez rywalizacji. W  zespołach wylepialiśmy duże gruchy - co jedna to piękniejsza. Będą ozdobą naszej klasy póki nie przyjdzie zima. My zaś pamiętać będziemy, że w codziennej diecie nie można pomijać owoców, a więc i  gruszek.